Розкопки шахт доби верхнього палеоліту та мезоліту (2023)

Цього літа група студентів (студентка 3 курсу Любов Єреденко, студентка 4 курсу Анастасія Гусак та студентка 6 курсу Анастасія Дяченко), а також випускниця кафедри археології та музеєзнавства КНУ імені Тараса Шевченка Олександра Іванова знову відвідали археологічну експедицію під керівництвом Катежини Кернедер-Губали, яка вивчає крем’яну шахту в Оронсько (Мазовецьке воєводство, Польща).

В цьому сезоні продовжувались розкопки шахт доби верхнього палеоліту та мезоліту, а також досліджувалась майстерня по обробці сировини неподалік. Студенти закріпили знання в обстеженні такого типу пам’яток (дотримуючись правил безпеки), продовжили засвоювати нові методи фіксації об’єктів, а також долучились до роботи по типології та формуванню бази данних знайдених крем’яних знарядь.

Окрім того, студенти відвідали Інститут археології та етнології ПАН, де їм провели екскурсію та показали колекцію, яка там зберігається. В майбутньому планується подальша співпраця та спільне написання статей по опрацьованому матеріалу. Ми ще раз дякуємо Катежині Кернедер-Губалі та Дагмарі Веррі та Інституту археології та етнології ПАН за теплий прийом, неймовірний досвід та величезну підтримку та за те, що допомогли кафедрі археології та музеєзнавства КНУ засобами та розхідниками для проведення археологічних досліджень!