Культурна спадщина та війна

Попри всі перешкоди, Центру палеоетнологічних досліджень спільно з Кафедрою археології та музеєзнавства вдалось видрукувати «твердий варіант» нашого альманаху. VITA ANTIQUA, №14 присвячено болючій та актуальній темі – «Культурна спадщина та війна : виклики і рішення».

У збірнику розглядаються проблеми охорони та збереження культурної спадщини під час жорстокої агресії російської федерації на Україну. У виданні робиться фокус на питаннях руйнації історичного середовища та археологічних об’єктів зокрема. Проводяться широкі аналогії з збереженням пам’яток культури під час попередніх конфліктів – у часи Другої світової війни та конфлікту на Балканах. Статті присвячено питанням руйнації археологічних пам’яток та функціонування університетських музеїв під час російської навали, долі археологічних колекцій та пам’яток в часи воєн у Європі. В окремому розділі розглядаються актуальні питання антропології та археології.

Редакторами та упорядниками випуску є Павло Шидловський та Олександра Іванова. Разом з тим, до редакційної колегії номера долучились представники Інституту археології НАН України: Алла Буйських, Сергій Теліженко та Всеволод Івакін. Технічним редактором виступила Анастасія Авад.

Слід зазначити, що частина статей цього випуску є опублікованими матеріали міжнародного семінару “Охорона та збереження археологічної спадщини України”, який проходив у два етапи (23 листопада, 2 грудня) у зв’язку з масштабною ракетною атакою по Києву і наступним блекаутом.

Видання здійснене в рамках проєкту Центру палеоетнологічних досліджень «Archaeological Landscapes Monitoring — презентація діяльності та результатів» за підтримки програмою Goethe-Institut для екстреної допомоги українським діячам культури.

Запропонована збірка буде корисною для всіх, хто є небайдужим до збереження вітчизняної культурної спадщини та спеціалістам у галузі вивчення та збереження пам’яток – пам’яткоохоронцям, археологам, історикам-краєзнавцям, музейним працівникам, пам’яткознавцям, студентам вищих навчальних закладів.

GI_Logo_horizontal_green_sRGBВидання здійснене за підтримки проєкту Центру палеоетнологічних досліджень “Archaeological Landscapes Monitoring – презентація діяльності та результатів” в рамках стипендії за програмою Gete-Institut для екстреної допомоги українським діячам культури.