Археологія України у час війни: проблеми і перспективи

Інститут археології Національної академії наук України запросив нас взяти участь у прес-конференції, яка відбулась в Українському кризовому медіа-центрі 10 листопада 2023 року.

Тема: Археологія України у час війни: проблеми і перспективи

З 2014 р. Україна зазнає збройної агресії з боку росії. З 2015 р. Інститутом археології НАН України налагоджена робота з бойовими підрозділами ЗСУ щодо фіксації фактів руйнувань археологічних пам’яток. З серпня 2022 р. Інститут розпочав постійний моніторинг фактів руйнації пам’яток археології.

press

«Українська ідентичність і культура є мішенню для нашого ворога. Ми бачимо це по відношенню росіян до історичних центрів Херсону, Одеси, Маріуполя. З якою ненавистю руйнуються релігійні і архітектурні пам’ятки, грабуються музеї. І це тільки видима сторона справи. Величезні багатства сховані під землею. Тому дослідження, документування, фіксація втрат з подальшим визначення збитків по відношенню до нашої археологічної спадщини є нагальною потребою»
Павло Шидловський

Питання, які були висунуті до обговорення:

1. Руйнація пам’яток археологічної спадщини України злочин проти людства; міжнародне законодавство – Гаазька конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 р.

2. Фіксація руйнації пам’яток на території Луганської, Київської, Чернігівської, Сумської, Одеської та Миколаївської областей. Сьогоднішні та потенційні втрати України.

3. Подвійний злочин: знищення археологічної спадщини на території Каховського водосховища в 1956 та 2023 рр.

4. Шляхи розвитку моніторингу стану археологічної спадщини в майбутньому: проблеми, перспективи та міжнародний досвід.

5. Діяльність та бездіяльність органів влади у фіксації фактів знищення археологічної спадщини.

Спікери:

Чабай Віктор Петрович – член-кореспондент НАН України, директор Інституту археології НАН України.

Теліженко Сергій Анатолійович – кандидат історичних наук, вчений секретар Інституту археології НАН України.

Івакін Всеволод Глібович – кандидат історичних наук, завідувач відділу археології Києва Інституту археології НАН України.

Шидловський Павло Сергійович – кандидат історичних наук, доцент кафедри археології Київського Національного університету Тараса Шевченка.

Більше інформації:

https://uacrisis.org/uk/announce/arheologiya-ukrayiny-u-chas-vijny-problemy-i-perspektyvy

https://iananu.org.ua/pro-institut