Науковий семінар «Neolithic Archaeology in Eastern Europe» (проект NEENAVA)

В кінці травня 2017 року Інститут археологічних наук Бернського університету (Швейцарія), за сприяння Швейцарського наукового фонду в рамках проекту SCOPES «Інституційна партнерська мережа у вивченні східноєвропейського неоліту та археології річок і озер», організовував науковий семінар «Neolithic Archaeology in Eastern Europe». Робота тривала з 23 по 30 травня за участі науковців з Македонії, України та Швейцарії. Робочою мовою була англійська.

З української сторони було запрошено співробітників та аспірантів історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка – членів Центру підводної археології та Центру палеоетнологічних досліджень ім. Хв. Вовка: Шидловський Павло (доцент історичного факультету); Морозова Яна (співробітник Центру підводної археології); Радомський Іван, Тронь-Радомська Альона (аспіранти історичного факультету).

Українські науковці біля будівлі Інституту археологічних наук Бернського університету

Метою проведення семінару було ознайомити і зацікавити студентів Бернського університету історією первісних суспільств доби неоліту-енеоліту Південно-Східної Європи, результатом чого і стали їхні доповіді.

Темою першого етапу семінару був «Неоліт Південних Балкан», де з відповідною лекцією виступив керівник Центру преісторичних досліджень (м. Скоп’є) Гоце Наумов (Goce Naumov). Розкриваючи цю тематику, були зачитані доповіді швейцарських студенток: «Процес неолітизації Балкан» Лея Емменнегер; «Людські уявлення та поховання перших хліборобів» Надя Оертле; «Керамічне виробництво та ідентичність серед неолітичних спільнот» Коріна Ґотарді.

Виступи Гоце Наумова та швейцарських студенток
Друга частина семінару була присвячена темі «Кукутень-Трипільські поселення: матеріальна культура, хронологія та простір». Вступну лекцію читав доцент кафедри археології та музеєзнавства Павло Шидловський.

Виступ доцента Павла Шидловського

Також були заслухані доповіді Івана Радомського («Поселення-гіганти Трипільської культури») та Ірис Шнайдер («Кукутень-Трипільські поселення України: типи поселень та ландшафтні зміни»).

Виступи Івана Радомського та Ірис Шнайдер

В кінці доповідей пройшло жваве обговорення виступів, отримані цінні зауваження та коментарі, а також були підбиті підстумки нашої зустрічі.

Обговорення та підбиття підсумків зустрічі

Крім роботи на семінарі, українська група плідно попрацювала в науковій бібліотеці Інституту археологічних наук, де зібрана чудова добірка сучасної наукової літератури з різних країн світу. Було віднайдено і опрацьовано десятки публікацій із вивчення неоліту Європи.


Робота в бібліотеці Інституту археологічних наук Бернського університету

Учасники семінару мали чудову можливість відвідати музеї міст Берн та Женева. Були оглянуті багаті експозиції Історичного музею м. Берн, Природничого музею, музею Ейнштейна, музею Альп та археологічного музею Собору Сен-П’єр.

Реконструкція свайного поселення на о. Б’єнне доби неоліту та доторк до середньовічної літератури (Історичний музей м. Берн)
Пошук метеоритів, скелет кита (Природничий музей) та винесена на обговорення проблема вовків у музеї Альп.
Історичний музей у м. Женева та музеєфікація культурного шару у археологічному музеї Собору Сен-П’єр.