Науковий семінар у м. Берн (проект NEENAVA)

У листопаді 2015 року Павло Шидловський та Марта Андрійович відвідали Париж (Франція) та Берн (Швейцарія) в рамках проекту NEENAWA.
Перші два дні пройшли в Парижі (2-3 листопада). Основна мета – зустріч з нашим колегою професором Стефаном Пеаном з Національного природничого музею. Павло та Стефан спільно представляють результати досліджень Межирічської експедиції.
Наступний день провели в Інституті історії людини. На 13:00 було заплановано презентацію. Тому Павло і Стефан мали час на детальну підготовку.
О 13:00 ми розпочали презентацію в основній лекційній залі.
“Мисливці-епіграветці в палеоекологічній системі фінального плейстоцену: останні дослідження Межиріч”.
Павло Шидловський представив дослідження про Межиріч, а Стефан Пеан продовжив презентацію про зоологічні знахідки на території стоянки Межиріч. На цій презентації були присутні вчені з Природничого музею та студенти.

У Берні ми провели 5 днів. Восени 2015 року головний офіс Інституту археологічних наук знаходився в тій же будівлі Природознавчого музею. Основна мета – відвідати Інститут – у межах проекту NEENAWA. Ми презентували презентацію про роботу в Бібліотеці інституту.
У перший день у Берні ми мали зустріч з професором Альбертом Хафнером, після чого він показав нам бібліотеку та решту навчально-наукових закладів.
Ми щодня працювали з літературою в Бібліотеці. Інститут мав високу технологічну бібліотеку. У кожного науковця чи студента є власне робоче місце – стіл та полички, де можливо розмістити книги та конспекти. Атмосфера також дуже спокійна та комфортна, щоб зосередитись на своїх дослідницьких чи навчальних роботах.

Ми мали можливість відвідати фонди Бернського історичного музею та побачити колекції мезоліту. Після чого ми відвідали Бернський історичний музей. У музеї чудова виставка, присвячена всім часам історії Швейцарії.
У п’ятницю представили презентацію для студентів. Павло Шидловський говорив про дослідження Межирічу, в аспекті: «Взаємодія людини та довкілля у східноєвропейському верхньому палеоліті: випадок дослідження Межиріча».
У мене також була можливість представити свою дослідницьку роботу про «Кераміку з  неолітичного кладовища Лиса Гора». .
В останній день у Берні було багато часу для прогулянок середньовічними вулицями Старого міста. Ми побачили багато пам’яток, фонтанів, будівлю парламенту Швейцарії, церкви. Ми побачили основні символи міста Берн – ведмеді. Вони мешкали у спеціальному невеликому заповіднику на березі річки.


Наступного ранку ми мали поїзд назад до Парижа. Це був останній вечір нашої подорожі, і наступного дня ми вилетіли в Україну.

© Марта Андрійович