Болдині Гори

Пошкодження курганного могильника Болдині Гори в Чернігові внаслідок війни

Восени 2022 року Чернігівським загоном Групи моніторингу археологічних ландшафтів (керівник – В.М. Скороход, Інститут археології НАН України) було проведено пеопереднє обстеження середньовічного курганного могильника «Болдині Гори» в місті Чернігів.

Курганний могильник знаходиться у південно-західній частині міста, по вул. Толстого, на краю тераси р. Десна в урочищі Болдині Гори. Дослідження курганної групи проводилися Д.Я. Самоквасовим у 1872–1873, 1878 та 1908 рр. Могильник займає площу 1,2 га і розташований між проїжджою частиною вул. Толстого та краєм тераси. У ХІХ ст. кургани фіксувався і з північного боку вул. Толстого. Найбільші кургани займають східну стрілку мису. Кургани Гульбище та Безіменний частково підсипані після досліджень.

Курган Гульбище після відновлення має висоту 6 м (початково – 8,6 м) і діаметр 22 м, а Безіменний – висоту 5 м (початково – 7 м) і діаметр 21 м. Ці два найбільші кургани містили багатий інвентар, що супроводжував залишки поховань за обрядом тілоспалення. Інші кургани цієї групи мають діаметри 5–12 м і висоту 0,5–3 м; містили поховання за обрядом тілопокладення в ямах. На могильнику росте гай. Загалом збереглося 230 насипів курганів. За матеріалами досліджень курганний могильник датується ІХ–ХІ ст.

Пам’ятку взято на облік рішенням виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих від 31.05.1971 № 286 та постановою Кабінету Міністрів України від 03.09.2009 № 928.

Курганний могильник „Болдині гори” (в т.ч. „Гульбище” і „Безіменний”) є пам’ятками національного значення, що входять до курганного некрополя стародавнього м. Чернігова. Курганний могильник досліджений частково (1872, 1878, 1908 рр. Д.Я. Самоквасовим) і відрізняється своєю унікальністю та збереженістю з Х ст., розташовуючись у південно-західній частині міста. Болдині гори є парковою частину м. Чернігова і зоною відпочинку містян, вони звільнені від забудови та транспортних магістралей. Ця місцина завжди була місцевою перлиною, екскурсійним об’єктом в охоронній археологічній зоні м. Чернігова.

Руйнування пам’ятки відбулося наприкінці лютого 2022 р. під час повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України, та Чернігівської області зокрема. У перші місяці наступу російських військ Чернігів був частково оточений, запеклі бої велися на підступах до міста. Внаслідок масованого обстрілу постраждали середньовічна архітектура часів Київської Русі, культові споруди та значна кількість археологічних пам’яток у самому місті та на околицях. Територія займає височину на краю корінної тераси р. Десни, що досить вигідно для оборони міста. На території могильника  були облаштовані вогневі позиції, окопи та бліндажі, що спричинили пошкодження окремих курганів (близько 10). Також зафіксовано 27 окопів і 2 попадання від снарядів. Пошкодження окремих насипів та міжкурганного простору може спричинити подальшу ерозію пам’ятки, зміщення артефактів та самих поховань, пошкодження естетичного вигляду місцевості. Підвищується ризик грабунку з боку скарбошукачів та подальшого руйнування окремих курганів.

Для збереження курганного могильника Болдині Гори пропонується проведення наукових археологічних досліджень пошкоджених курганів ІХ — ХІ ст. з метою фіксації завданої шкоди, вивчення та реконструкції попереднього вигляду.

https://oldchernihiv.com/boldyni-gory/ 

https://md-ukraine.com/ua/object/detail/8145_boldini-gori.html 

https://chernihiv.travel/ua/place/boldini-goru 

https://www.pslava.info/Chernigiv_KurganMogylnBoldyniGory_PasportnaInformacija,251664.html 

http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/92549/06-Karnabed.pdf?sequence=1