«Prehistoric Wetlands and Lakes: bringing forward dendrochronology in archeology»

Нещодавно Центр преісторичних досліджень м.Скоп’є (Македонія), за сприяння Швейцарського наукового фонду в рамках проекту SCOPES «Інституційна партнерська мережа у вивченні східноєвропейського неоліту та археології річок і озер», організовував наукову зустріч «Prehistoric Wetlands and Lakes: bringing forward dendrochronology in archeology». На конференцію, що тривала з 10 по 17 травня в містах Скоп’є та Охрид, було запрошено археологів зі Швейцарії, Франції, Нідерландів, Росії, України, Литви, Словенії, Греції та Македонії. Робочою мовою була англійська.

З української сторони було запрошено співробітників та студентів історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка – членів Центру підводної археології та Центру палеоетнологічних досліджень ім. Хв. Вовка: Шидловський Павло (доцент історичного факультету); Зеленко Сергій (керівник Центру підводної археології); Морозова Яна (співробітник Центру підводної археології); Радомський Іван (аспірант історичного факультету); Желага Дмитро, Чимирис Маргарита та Ластівка Наталія (студенти кафедри археології та музеєзнавства).

Так як прямих рейсів до Македонії з Києва немає, наш шлях до пункту призначення пролягав через Харків та Стамбул. В останньому нам навіть випала нагода ознайомитися з містом не тільки через вікна аеропорту, проте, ми були обмежені в часі.

Відпочивши після доби переїздів/перельотів на нас чекали: знайомство з іноземними колегами, екскурсії по місту та музеях (Музей міста Скоп’є; Музей Археології Македонії; музей Македонії), та, звісно ж, перші лекції!

 

Наступний день в Македонії видався не менш продуктивним: всіх учасників конференції повезли до Охриду через відомий музей в Бітолі, де півмузею віддано під краєзнавчу та археологічну експозицію, а друга половина – це музей  Мустафи Кемаля Ататюрка, який навчався в цій будівлі, коли вона ще була військовим училищем. Особливо нас вразила археологічна частина, в якій представлені дуже цікаві експонати неолітичної доби.

 

Приїзд до Охриду завершився офіційним відкриттям конференції та лекцією на тему «Review of the Prehistoric Pile Dwellings in Macedonia: prehistoric settlement at the Bay of Bones on Lake Ohrid as case study» від спеціально запрошеного гостя – Паско Кузмана – який зробив значний внесок в сучасну македонську археологію.

Наступний день в Охриді та нова екскурсія до реконструйованої неолітичної пам’ятки – поселення на палях Bay of bones (Затока кісток), де за умов наявності ліцензії на пірнання з аквалангом можна було роздивитися розкоп власними очима. На жаль, погода не сприяла. На пірнання наважився лише один член нашої команди – досвідчений підводник Сергій Зеленко, з чиїх слів через хвилі під водою нічого не було видно. В рамках екскурсійної програми ми також відвідали середньовічні охридські церкви, та класичні археологічні стоянки міста.

 

Формат наукової зустрічі сприятливо відзначився на встановленні як гарних наукових так і дружніх відносин між всіма учасниками, адже поділу на «професора та студента» не було: представляли свої наукові досягнення як «метри науки» так і початківці, також обмінятися досвідом без проблем можна було в неформальній обстановці підчас екскурсій та кофі-брейків. Загалом графік був напружений: в день по 4-8 лекцій та воркшопів, ще й насичена екскурсійна програма.

З нашої сімки представили свої наукові дослідження на тему «Early Agricultural Communities of Southwest Ukraine» Павло Шидловський та Іван Радомський, чия доповідь сильно зацікавила вчених з різних країн враховуючи різницю в керамічному та крем’яному інвентарі культур Кріш, КЛСК та Трипілля-Кукутені на різних європейських територіях.

Також, від зарубіжних колег часто звучали питання про підводну археологію України, вичерпні відповіді на які вони почули в доповіді Яни Морозової та Сергія Зеленка на тему «Development and Challenges of Ukrainian Underwater Archaeology».

Відходячи від неолітичної тематики конференції в останній день нашого перебування в Македонії Павло Шидловський прочитав лекцію в музеї міста Скоп’є на тему «Mezhyrich Upper Palaeolitthic Settlement: a model of human/environment interaction in Middle Dnieper area».