Межиріч 2016

Цьогорічна археологічна експедиція кафедри археології та музеєзнавста КНУ імені Тараса Шевченка, очолювана Шидловським П.С., стала ювілейною – вже 50 років науковці з усього світу досліджують унікальну Межиріцьку пізньопалеолітичну стоянку мисливців на мамонтів. Здавалося б, 50 років розкопок – невже пам’ятка може порадувати новими унікальними знахідками?
Межиріцька стоянка була виявлена в 1965 році місцевим жителем З. Новицьким. З часу перших розкопок і до сьогодення у дослідженні пам’ятки було задіяно чимало міжнародних наукових програм за підтримки таких країни як Франція, Бельгія, Німеччина, США. Минулого року вдалося налагодити зв’язок з Бернським університетом у Швейцарії. Завдяки роботам спеціалістів з різних наукових установ України та світу, виявлено чотири житла з використанням кісток мамонта у споруді, а також низку господарських об’єктів навколо них – ям, місць обробки крем’яної та кісткової сировини, зон активної господарської діяльності.

Цього сезону продовжувалося дослідження культурного шару двох господарсько-побутових комплексів. Також відбулося з’єднання розкопу №4, що досліджувався у 70-х – 80-х рр. М.І. Гладких, з розкопом 1966 р. І.Г. Підоплічка, у якому було досліджено житло №1. Під час робіт було виявлено кам’яні знаряддя праці з кременю, значну кількість фауністичних решток мамонта, лисиці, зайця та ін., а також виробів з кістки та бивню.
Стефан Пеан, археозоолог з Франції (Інститут Палеонтології Людини, Париж) працював над вивченням фауністичних решток, Поль Езартс та Стефан Пірсон проводили мікростратиграфічні дослідження. Побувала на пам’ятці Наталія Петрівна Герасименко (географ-геоморфолог, палеогеограф, палеонтолог, професор, доктор географічних наук).

У межиріцькій експедиції беруть участь не лише знані науковці – також приєднуються молоді археологи, що шукають професійних експедицій з добрими традиціями для проходження практики, адже досвід, здобутий в полі не заміниш навіть найкращими книжками.
Крім студентів-археологів Київського національного університету імені Тараса Шевченка, до експедиції долучилася студентка зі Швейцарії, Іріс Шнайдер, яка навчається у Бернському університеті і вивчає європейську преісторію. Студент-біолог з КНУ Богдан Мамчур старанно допомагав обробляти матеріал: чистив, шифрував та сортував артефакти. Також, до нашої дружньої компанії приєднались студенти та магістри Києво-Могилянської академії Пелехатий Михайло, Цвіркун Остап та Гаряча Оксана.

Своїм візитом нас вшанував заступник посла Швейцарії Крістоф Шпеті, який зі своєю родиною відвідав пам’ятку.
19 липня було проведено польовий семінар «15 тисяч років історії, 50 років дослідження», під час якого висвітлено проблеми дослідження та збереження Межиріцького поселення мисливців на мамонтів. В цьому заході взяли активну участь Самойленко Любов Григорівна (директор Археологічного музею КНУ імені Тараса Шевченка, Семенова Аліса Аркадіївна (співробітник Музею імені М. Грушевського), Лозниця Тетяна (лаборант Кафедри археології та музеєзнавства), а також представники органів місцевого самоврядування та Черкаської ОДА.
Планомірні щорічні дослідження стоянки дозволять глибше зрозуміти господарство, культуру та побут людей, які проживали на території Європи в часи останнього зледеніння – близько 15 тисяч років тому.