Моніторинг Макарівської громади Київської області

У вересні – жовтні Група моніторингу провела візуальне обстеження пам’ятки місцевого значення – городища XI–ХІІІ ст., а пізніше замчища ХVІ–ХVІІ ст., розташованого в смт. Макарів Бучанського району Київської області. На території городища зафіксоване ураження археологічного шару в результаті обстрілу БМ ГРАД. Наразі співробітниками Моніторингової археологічної експедиції ІА НАН України разом з представниками Київської обласної організації ГО «УТОПІК» розробляється сучасна облікова документація на археологічні пам’ятки в смт. Макарів.

Тоді ж вдалося провести розвідки з метою складання облікової документації на археологічні
об’єкти у с. Ніжиловичі Бучанського району Київської області. В результаті досліджень зафіксована багатошарова пам’ятка з матеріалами доби пізнього бронзового – раннього залізного віку, епохи Київської Русі та козацьких часів.

Також співробітниками МАЕ було проведено моніторинг с. Мотижин Бучанського району Київської області. Під час огляду фактів руйнації та пошкоджень археологічного культурного нашарувань давньоруського городища ХІ–ХІІІ ст. внаслідок бойових дій не виявлено.