Stolniceni

Цього літа група студентів історичного факультету КНУ імені Шевченка на запрошення Національного музею історії Молдови брала участь в інтернаціональній археологічній експедиції, яку очолювала Андрееа Церна. В експедиції були присутні учасники з Німеччини, Румунії, Молдови та України. Дослідження проходили в поселенні Стольнічені, на півночі Молдови і були присвячені культурі Трипілля-Кукутені (перша половина 4 тисячоліття до н.е.). Учасники з України були представлені студентами спеціалізацій археологія (Клавдія Шарапова та Катерина Шевченко) та американістика та європейські студії (Анастасія Дяченко та Єгор Уяздовський), а також випускниками факультету Нікіта Іванов (аспірант НУ Києво-Могилянська академія) та Євген Слєсарев (науковий співробітник Християна Альбрехта в м. Кіль).

Поселення почали вивчати в межах проекту університету Кіля (Німеччина) з 2016 року. Наші студенти вносили матеріал 2017-2019 років в базу даних і мали змогу ознайомитись з декором кераміки, поширеним на цій території. Частково також була проведена робота з реставрації посуду.  В експедиції працювали також палеоботаніки, археозоологи та спеціалісти з вивчення крем’яних індустрій; тому студенти також змогли ознайомитись з іншими видами робіт.

Ознайомитись зі статтею про експедицію можна також за посиланням: https://www.sfb1266.uni-kiel.de/en/news/fieldworks?set_language=en