Наукова зустріч «Prehistoric Wetlands and Lakes: bringing forward dendrochronology in archeology» (проект NEENAVA)

Нещодавно Центр преісторичних досліджень м.Скоп’є (Македонія), за сприяння Швейцарського наукового фонду в рамках проекту SCOPES «Інституційна партнерська мережа у вивченні східноєвропейського неоліту та археології річок і озер», організовував наукову зустріч «Prehistoric Wetlands and Lakes: bringing forward dendrochronology in archeology». На конференцію, що тривала з 10 по 17 травня в містах Скоп’є та Охрид, було запрошено археологів зі Швейцарії, Франції, Нідерландів, України, Литви, Словенії, Греції та Македонії. Робочою мовою була англійська.
Українську сторону представляли співробітники та студенти історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка – членів Центру підводної археології та Центру палеоетнологічних досліджень ім. Хв. Вовка: Шидловський Павло (доцент історичного факультету); Зеленко Сергій (керівник Центру підводної археології); Морозова Яна (співробітник Центру підводної археології); Радомський Іван (аспірант історичного факультету); Желага Дмитро, Чимирис Маргарита та Ластівка Наталія (студенти кафедри археології та музеєзнавства).
Так як прямих рейсів з Києва до Македонії немає, наш шлях до пункту призначення пролягав через Харків та Стамбул. Попри обмеженість в часі нам пощастило оглянути турецьку столицю з близька, а не лише крізь вікна літаків.
Втомлені після доби переїздів/перельотів ми прагнули спокою, але програма була настільки насиченою, що після короткого відпочинку ми оглянули Музей міста Скоп’є; Музей Археології Македонії та музей Македонії, прослухали лекції і навіть подискутували з іноземним колегам.
Наступний день в Македонії видався не менш продуктивним: всіх учасників конференції повезли до Охриду через відомий музей в Бітолі, де півмузею віддано під краєзнавчу та археологічну експозицію, а друга половина – це музей Мустафи Кемаля Ататюрка, який навчався в цій будівлі, коли вона ще була військовим училищем. Особливо нас вразила археологічна частина, в якій представлені дуже цікаві експонати неолітичної доби.
Приїзд до Охриду завершився офіційним відкриттям конференції та лекцією на тему «Review of the Prehistoric Pile Dwellings in Macedonia: prehistoric settlement at the Bay of Bones on Lake Ohrid as case study» від спеціально запрошеного гостя – Паско Кузмана – який зробив значний внесок в сучасну македонську археологію.
Наступний день в Охриді та нова екскурсія до реконструйованої неолітичної пам’ятки – поселення на палях Bay of bones (Затока кісток), де за умов наявності ліцензії на пірнання з аквалангом можна було роздивитися розкоп власними очима. На жаль, погода не сприяла. На пірнання наважився лише один член нашої команди – досвідчений підводник Сергій Зеленко, з чиїх слів через хвилі під водою нічого не було видно. В рамках екскурсійної програми ми також відвідали середньовічні охридські церкви, та класичні археологічні стоянки міста.
Формат наукової зустрічі сприятливо відзначився на встановленні як гарних і дружніх відносин між всіма учасниками, адже поділу на «професора та студента» не було: представляли свої наукові досягнення як «метри науки» так і початківці, також обмінятися досвідом без проблем можна було в неформальній обстановці підчас екскурсій та кофі-брейків. Загалом графік був напружений: в день по 4-8 лекцій та воркшопів, ще й насичена екскурсійна програма.
З нашої сімки свої наукові дослідження на тему «Early Agricultural Communities of Southwest Ukraine» представляли Павло Шидловський та Іван Радомський, чия доповідь сильно зацікавила вчених з різних країн враховуючи різницю в керамічному та крем’яному інвентарі культур Кріш, КЛСК та Трипілля-Кукутені на різних європейських територіях.
Також, від зарубіжних колег часто лугали питання про підводну археологію України, вичерпні відповіді на які вони почули з доповіді Яни Морозової та Сергія Зеленка під назвою «Development and Challenges of Ukrainian Underwater Archaeology».
Відходячи від неолітичної тематики конференції в останній день нашого перебування в Македонії Павло Шидловський прочитав лекцію в музеї міста Скоп’є на тему «Mezhyrich Upper Palaeolitthic Settlement: a model of human/environment interaction in Middle Dnieper area».