Творча зустріч з румунськими колегами

На запрошення Центру палеоетнологічних досліджень ім. Хв. Вовка та за організаційної підтримки Віталія Рудя (ІА НАН України) та Слєсарєва Євгенія (КУБГ) 25 травня Кафедру археології та музеєзнавства КНУ відвідали колеги з міста Ясси, Румунія – Діана-Маріука Ворніку, науковий співробітник Інституту археології та Фелікс Тенкаріу – науковий співробітник Департаменту міждисциплінарних досліджень Університету «Александру Іоан Куза» міста Ясси.

Діана-Маріука прочитала цікаву лекцію про крем’яний інвентар Прекукутенських пам’яток з території Румунії, яку з задоволенням прослухали магістранти нашої кафедри, студенти спеціалізації «Американістика та європейські студії» та наші випускники. В ході лекції жваве зацікавлення викликали питання не тільки крем’яного виробництва, але і шляхів розселення прекукутеньців, зокрема їхньої появи на теренах України, а також соціальна інтерпретація деяких поселень цієї культури.

Після завершення лекції, обговорення продовжилось на кафедрі, де румунські спеціалісти ознайомились з крем’яними колекціями, зокрема з Бернашівки І (Трипілля А), яка є аналогом відомих прекукутенських пам’яток.

 

 

Напередодні також відбулась зустріч-семінар з двома доповідями у приміщенні Науково-дослідної лабораторії Археології Київського університету імені Бориса Грінченка на теми «A lithic perspective on the technological evolution of the human communities from west of Prut River in the 5th&4th millennia BC» та «Back to the roots. Rediscovering the Chalcolithic settlement of Cucuteni – Cetățuia: short retrospective of research, recent data, prospects for the future» в якій, окрім румунських гостей взяли активну участь дослідники трипільської культури – випускники нашої кафедри Євгеній Слєсарєв, Іван Радомський, Євген Пічкур, а також дослідники з Аспірантскької школи «Human development in Landscapes» (м.Кіль, Німеччина) – Роберт Хоффман та Людмила Шатіло.

Сподіваємось, що встановлення контактів з колегами з-за кордону допоможе у розв’язанні багатьох загадкових явищ нашої первісної археології у європейському контексті, зокрема такого процесу як виникнення Кукутень-Трипільського культурного комплексу. Також маємо перспективи в організації спільних польових та камеральних досліджень.